't legumenhofke

't L e g u m e n h o f k e

Groentepakketten van het veld op het bord ...

Aardperensoep (De Nieuwe Tuin)

Ingrediënten (voor 4 personen):

10 stevige aardperen

1 bosje peterselie

1 liter groentebouillon

125 ml (soja)room

peper

zout

 

 

 

 

 

 

 

Bereiding:

Schrob de aardperen grondig schoon. Schillen is niet nodig. Snijd ze in grove stukken en kook ze gedurende 10 minuten in de groentebouillon tot ze bijna zacht zijn. Snijd de kervel of peterselie grof en voeg die aan de soep toe. Laat de soep nog heel even koken en mix daarna alles met een staafmixer fijn. Voeg de (soja)room toe en kruid af met peper en zout.

Een verrukkelijk fluwelen soepje dat niet misstaat op een winterse feesttafel!

 

Warmoes & aardpeerquiche

Ingrediënten (voor een springvorm van +/- 21cm diameter):

Voor het deeg (geïnspireerd door het Taart uit eigen tuinboekje van De Nieuwe Tuin)

100g tarwebloem + 25g quinoabloem (of gewoon 125g tarwebloem)

75g havermout

75g boter

zout(6a7g)

 

Voor de vulling

een stevige bos warmoes, gewassen en in reepjes gesneden

5 a 6 aardperen, geschild

1 teen look

200ml (soya)room

(wat blokjes comté-kaas of wat pijnboompitjes om het hartiger te maken)

4 eitjes

zout, peper

 

Bereiding:

Alle ingrediënten voor het deeg mengen tot je een kruimelige onsamenhangende massa bekomt. De springvorm invetten en de massa erin duwen en langs de zijkanten opduwen. Dit alles 10min in een op 150° voorverwarmde oven voorbakken.

 

Voor de vulling, de warmoes wat aanstoven met de look, de warmoes mag helemaal gaar zijn, stengel en blad, dit vraagt wat tijd dus af en toe een beetje water bijvoegen, let erop dat het niet te nat wordt.

Ondertussen de aardperen raspen en als de warmoes bijna gaar is en er geen vocht meer in de pan zit, de aardpeer toevoegen.

Meng de eieren met de room, hier kan je een nog wat zout en peper aan toevoegen en misschien zelfs een beetje muskaatnoot.

 

Vervolgens de groenten over het deeg verspreiden, daarover het eimengsel en naar believen wat blokjes Comté-kaas of wat pijnboompitjes overstrooien.

 

Alles 30min in een op 180° voorverwarmde oven en dan maar smullen!

 

Dit is één van onze favorieten, voor het eerst gemaakt op 10 februari met warmoes en aardpeer dat ik diezelfde dag geoogst had. Vers van 't veld eten in de winter, het kan!

© 2013 by tlegumenhofke. Greenhosted...