't legumenhofke

't L e g u m e n h o f k e

Groentepakketten van het veld op het bord ...

Venkelslaatje met appelsien

Ingrediënten(per persoon):

1 venkelknol & wat groen om te dresseren

1 appelsien

olijf- of koolzaadolie

peper

zout

 

Bereiding:

Pers de helft van de appelsien, de andere helft schillen en de partjes zonder velletjes uithalen.

In een kommetje het sap van de appelsien met wat olie, zout en peper(kan best wel wat hebben) mengen tot een vinaigrette.

De venkel in kleine stukjes snijden, of schaven in slierten, appelsienpartjes erbij, vinaigrette erbij en eventueel bijkruiden.

Eventueel nog wat gehakte walnoten of pijnboompitjes erover stooien en wat gehakt venkelloof om het af te werken.

 

 

Koolrabivenkelsoep á la façon Nadia

Receptje van Nadia Hoeterickx, lid van 't Legumenhofke

 

Ingrediënten

- busseltje lente-uitjes

- 2 venkel

- 2 koolrabi

- 2 teentjes look

- groentenbouillon

- curry & kurkumapoeder

- 250 ml magere melk

- zeezout

- verse peterselie

 

 

Bereiding

Stoof de lenteuitjes (+ beetje groen) in wat olijfolie. Voeg de gewassen en fijn gesneden venkel toe, alsook de fijngesneden koolrabi + look. Grove stukken mag, soep wordt gemixt. Laat alles 20 minuten stoven in een weinig water, na toevoegen van groentenbouillon(blokje/kuipje), curry- en kurkumapoeder.

Neem van het vuur, voeg 250 ml magere melk toe en mix zeer fijn. Voeg zeezout toe naar smaak (peper hoeft niet, de curry maakt het pikant).

 

Werk af met fijngehakte peterselie.

 

Slaatje met geroosterde venkel

Ingrediënten

- 1 dikke venkelknol

- 1 sla naar keuze (groene eikenblad, kropsla)

- 1 takje rozemarijn

- 50 g walnoten

- olijfolie

- citroensap

- peper/zout

- honing

 

Bereiding

Snij de venkelknol in reepjes van +/- 0,5 cm en leg deze in een overnschaal. Rits de naalden van het takje rozemarijn over de venkel en gooi ook de walnoten erbij. Giet er olijfolie over en strooi er wat zout over. Plaats alles +/- 60 minuten onder de grill van de oven op 200 graden. Om de 20 minuten even omroeren. De venkel moet nog knapperig blijven(misschien moet een jonge knol korter, maar ik deed het met een stevig exemplaar en dit duurde toch wel een uur).

Maak een vinaigrette van olijfolie en citroensap, een heel klein beetje honing, zout en veel peper. Als alles afgekoeld is meng je de sla met de venkelschotel en de vinaigrette en schaaf er stevig wat parmezaanplakjes over. Kan uiteraard ook met een zacht blauw schimmelkaasje...

 

Cappuccino van venkel (4 personen)

Ingrediënten

- 20 gram boter / vetstof

- 3 sjalotjes, fijngesneden

- 1 teentje knoflook, fijngesneden

- 2 venkelknollen, in reepjes (groen bewaren)

- 7 deciliter groente- of kippenbouillon

- 5 muntblaadjes

- 4 eetlepels crème fraîche

- 20 gram zachte gezouten boter

 

Bereiding

Verhit de boter en bak hierin de sjalot en knoflook +/- 5 minuten op zacht vuur. Voeg de venkel toe en bak deze 5 minuten mee. Schenk de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Laat de soep op zacht vuur 15-20 minuten koken. Voeg na 10 minuten de muntblaadjes toe. Pureer de soep en verdeel hem over 4 kopjes. Klop de crème fraîche met de gezouten boter tot een schuimige mousse. Lepel de mousse over de soep (als een echte cappuccino) en bestrooi de mousse met fijngesneden venkelgroen. Feestelijk!

© 2013 by tlegumenhofke. Greenhosted...