't legumenhofke

groentepakketten van het veld op het bord ...

'T LEGUMENHOFKE

't Legumenhofke, meer dan gewoon een biologische groentetuin.

‘t Legumenhofke is een gigantische moestuin op een oppervlakte van 1,5 ha, met een 60-tal soorten bekende en minder bekende  groenten zoals boontjes, wortelen, sla, tomaten, boerenkool, pompoenen, broccoli, bloemkool, komkommer, pastinaak, rode biet, courgette, aardpeer,...De nadruk ligt op seizoensgebonden biologische groenteteelt.


Maar 't Legumenhofke is zoveel meer dan zomaar een biologisch groenteveld !


Al meer dan 10 jaar wordt ons veld biologisch beheerd


  ... en  dat merk je :  torenvalken, buizerds, hermelijn, vossen en ja ook konijnen zijn vaste bezoekers van ons veld.  Geen enkel bestrijdingsmiddel, zelfs niet de biologisch toegelaten variant, is welkom op ons veld. Puur natuur en dat merk je aan het leven op  en naast het veld.   Meer dan bio , daar gaan we voor. Ondertussen kochten we een veld bij aan huis. Ook hier komt een mooie heg én vleermuiskasten die leven aan zullen trekken - met dank aan Regionaal Landschap Dijleland. 


Onze werkvorm is CSA, community supported agriculture


 Het oogstrisico wordt gedeeld, de boerin heeft een zeker inkomen en de klant een enorme voeling met  wat er reilt en zeilt op het veld. Hierover op de volgende pagina meer.


We  werken bewust aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk


 Op ons veld een zeer bewuste inzet van machines en onze klanten  halen zelf hun groenten af op de afhaalpunten, heel vaak met de fiets.


Duurzaam is bij ons geen modegril en klanten zijn voor ons zoveel meer dan hun kassaticket


 We kiezen  voor echte duurzaamheid, tot in de keuze van zoveel mogelijk zaadvaste rassen voor plantgoed. Robuuste rassen die niet ziektegevoelig zijn en die we selecteren op smaak  in plaats  van  enkel het uniforme uiterlijk.  Geen steun aan grote bedrijven die de toekomst van landbouwers in het zuiden onderdrukken maar steun aan kleine ondernemingen die  geen patent nemen op zaden die voor iedereen vrij toegankelijk zouden moeten zijn. Geen puur winstbejag maar een doordacht beleid voor een gezonde toekomst voor boerin, klant en natuur.

© 't Legumenhofke - Greenhosted