't legumenhofke

groentepakketten van het veld op het bord ...

'T LEGUMENHOFKE

Op 10 km van Leuven, in Neerijse, bevindt zich tussen bos en boomgaard een prachtig veld ter grootte van ongeveer 1 hectare.

Tot einde februari 2014 graasden er schapen op en werd het gebruikt als winterweide voor de paarden.

Het is ondertussen al een heel aantal jaren op natuurlijke wijze beweid en sinds maart 2014 omgetoverd  tot een 'legumenhof-ke'' dat zo'n 450 personen kan voorzien van lokaal geteelde, kraakverse biologische seizoensgroenten.

En waar nog ?


Momenteel boeren we even op twee velden : naast Neerijse kwam er een veldje bij aan huis in Bierbeek . De zoektocht naar een andere/tweede plek kwam er omwille van verschillende verzuchtingen : de kwaliteit van de landbouwgrond, de grootte van de grond voor een groeiende boerderij, de nood om aan huis te kunnen werken om 'wonen en werken' te kunnen combineren, ...


We zochten en na lang zoeken vonden we dankzij boer Wim en dankzij de Boerencompagnie : een stukje veld aan huis ! Hier komen onze tunnels te staan (die aardig wat 'moederlijke' zorgen nodig hebben en liefst in het zicht staan), hier is de grond landbouw-rijk en -gunstig, hier komen wonen en werken bij elkaar, hier is het plaatje - ook ecologisch-  compleet ... en hier werken we intens samen met onze collega van de Witte Beek.


We zijn op dit stuk grond aan het omschakelen naar bio - jaar één is begonnen, pas op het einde van jaar twee mogen we ons hiervoor officieel 'bio' noemen hoewel er nu al geen pesticiden meer in de groenten gevonden worden - een opsteker, toch ?


Kijk zeker eens rond bij 'toekomstplannen' en ontdek wat er allemaal in 't verschiet ligt : groei maar toch niet té groot ; 't Legumenhof- ke wordt een echte Hof en we gaan voluit voor ergonomie, ecologie, efficiëntie en alles waar je nog een gezonde E bij kan verzinnen !Waar ?

© 't Legumenhofke - Greenhosted